Tradycyjne polskie świętowanie zazwyczaj oznacza suto zastawione stoły pełne niekoniecznie najlżejszych potraw. Spotkania rodzinne i towarzyskie, które organizujemy w Święta są nie lada wyzwaniem dla osób zwracających uwagę na zdrową dietę. Okazuje się jednak, że przygotowanie wigilijnych potraw w wersji fit jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.
Dlaczego potrawy wigilijne w zdrowych wersjach łatwo jest przygotować? Przede wszystkim dlatego, że dania, które serwujemy na Wigilii, nawet w tej tradycyjnej formie, należą do grupy tych zdrowszych. Kiszona kapusta, ryby, postne zupy, orzechy – to wszystko zalecają dietetycy w zbilansowanej, zdrowej diecie.
Po pierwsze umiar
Największym problemem świątecznych posiłków jest brak umiaru. Lekarze co roku w okresie świątecznym ratują osoby, które cierpią z powodu przejedzenia. Najważniejsze jest więc, by jeść powoli i małymi porcjami – delektować się potrawami, a nie pochłaniać je bez opamiętania.
Tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie
W Wigilię jemy zdrowiej niż w inne świąteczne dni, ale wigilijne dania nie należą do lekkostrawnych. Warto więc je odchudzić, tym bardziej, że można to zrobić w łatwy sposób.
Na stole nie może zabraknąć ryb! Warto jednak zastąpić te smażone gotowanymi na parze czy pieczonymi. W tym roku zamiast smażonego karpia polecam pieczonego w pomarańczach i posypanego płatkami migdałów. Taka wersja ryby jest przepyszna i zdecydowanie lżejsza.
W popularnych sałatkach śledziowych i warzywnych zamiast dużej ilości majonezu można użyć jogurt naturalny, który doskonale go zastąpi. Nie bójmy się również przypraw. Kminek, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, kolendra – znane są ze swoich właściwości wspomagających trawienie. Warto postawić na warzywa, sprawdzą się zarówno świeże jako składniki sałatek, jak i pieczone z korzennymi przyprawami.
Tradycyjny sernik również można przygotować w odchudzonej, lekkiej wersji, a do korzennego ciasta warto dodać marchew lub dynię. W roli deseru podać możecie również pieczone jabłka, które bez wątpienia kojarzą się z zimą.
Wybieraj produkty dobrej jakości
Podstawą w przygotowaniu zdrowych wersji wigilijnych i świątecznych potraw jest wybór produktów najwyższej jakości. Jak kapusta to tylko kiszona (nie kwaszona!), najlepiej ze sprawdzonego źródła. Jak ryby, to te pochodzące z certyfikowanych hodowli czy z odpowiednią metodą połowu (można je znaleźć także w supermarketach). Przygotowując śledzie, zalejcie je olejem lnianym czy rzepakowym tłoczonym na zimno – będą nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze, gdyż te oleje mają ciekawy, orzechowy posmak.
Również ciasta i desery nie muszą oznaczać dietetycznego grzechu. Święta Bożego Narodzenia to moc przypraw korzennych: cynamonu, anyżu, goździków, a także suszonych owoców, orzechów i miodu. To bardzo dobre dla zdrowia produkty, dlatego warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. Oczywiście i tu najważniejszy jest umiar. 🙂
Zalecenie trenera: rusz się od stołu!
Najlepszym sposobem na zdrowe spędzenie nie tylko Wigilii, ale i całego świątecznego okresu jest… ruch! Nie musisz od razu organizować rodzinnego biegu na 10 km, wystarczy, że zachęcisz wszystkich, od najmłodszych do najstarszych do wspólnego spaceru. Najważniejsze, by wstać od stołu i spędzić wspólnie czas na aktywności. To najlepszy prezent, jaki możecie sobie podarować w te Święta! 🙂