Na chwile słabości, dla każdego! Bo kto nie lubi skusić się czasem na coś słodkiego? 🙂
Lubicie węglowodanowe śniadania? A może szukacie zdrowszej wersji ciastek do kawy? Koniecznie spróbujcie tych ciastek. W ich składzie wszystko, co najlepsze, smakują wyśmienicie!
Składniki płynne
- 50 g miodu
- 40 g mrożonych malin
- 500 ml mleka roślinnego
- 1,5 miarki ksylitolu
Wszystko podgrzewamy i mieszamy w garnuszku, do połączenia.
Składniki suche
(składniki odmierzone miarką od odżywki białkowej – może być czymś innym, ale ważne, żeby wszystko gdzie podana jest miara miarki było mierzone tą samą)
- 3 miarki mąki jaglanej
- 3 miarki mąki kokosowej
- 3 miarki mąki amarantusowej
- 3 miarki mąki ryżowej
- 3 miarki amarantusa ekspandowanego
- 2 miarki zmielonego ostropestu
- 1 miarka nasion chia
- 1 miarka odżywki białkowej ( np. ciasteczkowa, karmelowa, kokosowa, orzechowa…)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 miarki wiórków kokosowych
Suche składniki mieszamy z przygotowaną wcześniej, lekko przestudzoną masą płynną. Formujemy ciastka, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min (do złotego koloru).
Z tego przepisu wychodzi 16 dużych ciastek lub 32 mniejsze.
206 kcal – 16 W / 5,4 B / 10,1 T – 1 duże ciastko
103 kcal – 8 W / 2,7 B/ 5 T – 1 mniejsze ciastko
SMACZNEGO!
#healthydessert #fit #ciastkamocy
Wpis przygotowała Maria Goss, która odpowiada za konsultacje i plany żywieniowe dla trenujących z Gwiazdą 🙂